Vergelijk meer dan 5.000 parfums!
 

Hoe onderscheid je een echt parfum van een nep exemplaar?

Bijna alles ter wereld kan nagemaakt worden, en in bijna elk geval gebeurd dit dan ook. Ook in de parfumwereld is er een enorme hoeveelheid aan nep-parfums in omloop. Nep-parfums zijn parfums die verkocht worden onder de naam van een bekend merk, bijvoorbeeld Chanel of Versace, maar zijn in werkelijkheid door een namaakbedrijf geproduceerd.

Sommige nep-parfums zijn zeer goed nagemaakt, zowel in de uitvoering als qua geur, andere zijn zo slecht dat je ze meestal direct van echt kunt onderscheiden. In dit artikel gaan we in op de vraag: Hoe onderscheid je een nep-parfum parfum van zijn origineel?

Markten en twijfelachtige webwinkels
China staat bekend om zijn kopieerdrift. Chinese marktkoopmannen hebben zelfs verschillende prijsklassen voor originele producten, goed nagemaakte producten, minder goed nagemaakte producten, en slecht nagemaakte producten. Aan niet oplettende buitenlanders verkopen ze natuurlijk maar al te graag een nep product voor de prijs van een origineel. Ook de Bulgaarse, de Russische en de Roemeense markt staan wat dit betreft niet zo goed bekend.

Ook op Nederlandse markten en in Nederlandse webwinkels worden helaas valse parfums verkocht. Ook hiervoor geldt dat je je gezonde verstand moet gebruiken: een parfum dat overal € 45,- kost, kun je niet kopen voor € 7,50. Wanneer je zeker weet dat het om een echt parfum gaat, dan heb je in dit geval waarschijnlijk te maken met een gestolen product.

Let op de details
Sommige kopieën kunnen nog zo goed zijn, er is altijd iets dat net even anders is dan bij het origineel. Twijfel je over een bepaald product, zorg dan dat je ergens anders hetzelfde product opzoekt, het goed bekijkt, en er eventueel een foto van maakt. Vergelijk dat product dan met het product waarover je twijfelt, en trek je conclusies.

Details waar je op kunt letten bij je vergelijking zijn het verpakkingsmateriaal, de eventuele bedrukking, en de algehele presentatie. Ziet het doosje er bijvoorbeeld een beetje rommelig uit, dan moeten je een wenkbrauw alvast maar optrekken.

Zie je een druppeltje opgedroogd lijm aan de zijkant van het doosje? Dat zou bij een echt parfum niet voldoen aan de kwaliteitsnormen om door te mogen voor de verkoop. Zeker wanneer je meer dan één kleine afwijking tegenkomt, is de kans dat je te maken hebt met een origineel erg klein.

Test de geur uit
De geur van een origineel parfum kan soms heel knap nagemaakt worden. Je moet wel een zeer goede neus hebben wil je een dergelijke geur van de echte geur onderscheiden, zeker als je ze niet naast elkaar kunt houden. Een tip is om het parfum eens op je polsen te spuiten, en daarna een uur iets anders te gaan doen. Ruik na tien minuten nog eens aan je polsen, en mocht de geur dan nog goed ruiken, doe dit na een half uur en na een uur nog eens.

Is de geur binnen tien minuten vervlogen, dan heb je te maken met een fake. Ook als je na een uur al vrijwel niets meer van de geur kunt ruiken, of als de geur die overblijft alles behalve lekker ruikt, dan is de kans groot dat je geen origineel hebt opgespoten.