Vergelijk meer dan 5.000 parfums!
 

Zeven weetjes over de geschiedenis van parfum

Parfum is overal verkrijgbaar, in vele verschillende varianten. Maar ooit was er een tijd, dat het hebben van een flesje parfum niet voor iedereen weggelegd was. Ten eerste omdat de ingrediënten voor parfums niet zomaar verkrijgbaar waren, maar ook omdat het product eenvoudigweg nog niet door iedereen ontdekt was. Parfum, hoe is het ontstaan en welke leuke weetjes zijn er over de geschiedenis.

1. Parfum is ontstaan in Egypte
Als offer aan de goden brandden Egyptenaren takjes van kruiden en bloemen met als achterliggende gedachte dat goden rustig werden van de geuroffers. Omdat de goden met de geuren goed gestemd werden, konden ze de mens niet meer kwaad doen. De geurende takken werden in de olie gelegd. Met die olie smeerden Egyptenaren hun lichaam in. Ook overledenen werden gebalsemd met de olie. De basis van parfum was een feit.

2. Parfum betekent 'door rook'
Het woord parfum komt van het Latijnse per fumus, dat letterlijk door rook betekent. Dit komt door het offeren van de geuren aan de goden. De brandende takjes rookten en die rook gaf een weldadige geur. Gelukkig is het productieproces tegenwoordig heel anders en heeft het weinig meer met rook te maken.

3: Grieken maakten parfums met water
Waar de Egyptenaren de parfums met olie maakten, verzonnen Grieken dat het luchtje op basis van water veel minder plakkerig was. Er ging een wereld open voor parfum, omdat het veel gemakkelijker te produceren werd, maar ook omdat het niet moeilijk meer was om het ongemerkt op het lichaam aan te brengen. Bovendien kon een parfum op waterbasis eenvoudiger in een flesje gestopt worden, wat de basis is voor de parfum anno nu. Ooit werd het luchtje namelijk in een waterdicht doosje gedaan. Kun je je voorstellen, wat er gebeurt als je een open doosje met jouw favoriete kostbare parfum uit je handen laat vallen?

4: Oliën en hun geneeskrachtige werking
Al snel ontdekte men dat je rustig wordt van lavendel, dat Eucalyptus weldadig was bij een verkoudheid en dat depressies te lijf gegaan konden worden met vanille. Steeds meer kruiden werden geassocieerd met geneesmiddelen en werden daarom dagelijks gebruikt. Nog steeds worden veel geuren gebruikt voor de geneeskrachtige werking, maar het parfum anno nu heeft bijzonder weinig met een medicijn te maken. Hooguit voelen we ons gelukkiger als we lekker ruiken.

5: De eerste parfums in Europa
Lange tijd konden alleen rijke Europese mensen zich parfums veroorloven. Dit omdat handelaren de geuren in exotische oorden kochten, waardoor de ingrediënten nogal kostbaar waren. Pas ergens in de zeventiende eeuw ontdekte men in Europa dat ze parfums ook zelf konden maken, met Europese ingrediënten. Dit maakte dat het product al veel bereikbaarder werd in ons deel van de wereld.

6: Parfum als luxemiddel
Het duurde even voordat men parfum als luxeartikel ging beschouwen. Tijdenlang werden geuren in een bolletje gestopt, dat als een ketting werd gedragen. Waar in het begin de geur vooral gebruikt werd om lichaamsgeuren mee te maskeren, werd het later een luxemiddel. Pas echt een luxeartikel werd parfum in de twintigste eeuw, toen niet alleen het luchtje als belangrijk gezien werd, maar vooral de verpakking en de naam die aan het luchtje gekoppeld werd.

7: Chemie in de parfumindustrie
In de negentiende eeuw werd ontdekt dat geuren nagemaakt konden worden. Dit maakte dat parfum veel makkelijker te maken was, het beschikbaar werd voor iedereen en dat er een ware industrie ontstond. Ook ingrediënten die voorheen moeilijk verkrijgbaar waren, werden door het namaken ineens voorradig. Nog steeds worden veel geuren geïmiteerd en geuren zijn niet alleen als parfum verkrijgbaar, maar ook in schoonmaakmiddelen en eenvoudige zeepjes.